El Mago vann Prix de Chenonceaux

el_mago_pellini_8832

2014-11-23

Från www.travronden.se: El Mago Pellini skrällvann det högklassiga Prix de Chenonceaux för fyra- och femåringar idag på Vincennes. Dominik Locqueneux lyckades lirka fram Lutfi Kolgjinis Chocolatier-son på innerspår till spurtseger.

El Mago Pellini gav 32 gånger pengarna i det franska vinnarspelet, när han för andra gången denna höst fick till det på kolstybben. Han var tvåa i Europeiskt Femåringschampionat i september bakom norske Support Justice och fick då 37.500 euro. Nu belönades El Mago Pellini med 45.000 euro för triumfen i Prix de Chenonceaux och att Vincennes är en arena som passar den här hästen perfekt råder det alltså inga tvivel om.

Om det inte vore det här för att det är voltstart i de flesta loppen. Nu tog El Mago Pellini några felsteg i loppets inledning.

- El Mago Pellini är svår i voltstart och knepig att vända upp. Han har i stort sett aldrig startat i voltlopp i Sverige och det finns en anledning till det. Jag hade gett Dominik strikta order om hur han skulle köra i starten, att han var tvungen att komma ut först och vända upp längst ut. Nu hann jag vräka ur mig tre svordomar innan jag såg att hästen ställde sig i trav, säger Lutfi Kolgjini, som såg loppet på tv i Oslo.

På papperet var det ett klassigt lopp och så blev det i verkligheten också. Det växlades ledare flera gånger första kilometern innan franske favoriten Athos del Elfes (e. Ganymede) och Joel van Eeckhaute slutligen kom dit. El Mago Pellini var en de inblandade i den körningen för invändiga positioner. Till slut satt El Mago Pellini i tredje invändigt med tyske Duke of Greenwood (e. Otello Pierji) framför sig, danske Stelton (e. Dream Vacation) snett på utsidan, i andra ytter, och de svenskfödda årgångskamraterna Increased Workload (e. Scarlet Knight) och Moving On (e. Quite Easy) bakom sig på innerspår.

Det gick i stort sett i jämnt 1.13-1-14-tempo hela vägen i 2.700-metersloppet och i slutkurvan attackerades det hårt i vida spår från bland annat Stelton och toppstammade Tast of Bourbon (e. Donato Hanover - Qualita Bourbon). Athos del Elfes verkade vara på väg att reda ut det hela från spets, innan han dock började bryta utåt sista 150 meterna. Dominik Locqueneux upptäckte detta och lyckades tråckla in El Mago Pellini på insidan av Athos del Elfes, och den svenskfödde femåringen levererade en pigg slutstöt till säker seger.

Segertiden blev 1.13,3/2.700 meter och Athos des Elfes noterade 1.13,4. Duke Of Greenwood knep tredjepriset på 1.13,5 medan danske Stelton fick nöja sig med fjärdepriset på samma tid. Increased Workload och Moving On slutade oplacerade.

- Efter fadäsen i början körde ju Dominik sedan perfekt! El Mago Pellini fick visa både hur bra han är i grunden och även att han är i riktigt bra form nu. Skönt att han fick utdelning efter två raka galopper, det var sannerligen inga dåliga hästar han slog idag och nu har Dominik Locqueneuex börjat prata om att El Mago Pellini ska vara med i Prix Tenor de Baune och ta den vägen in i Prix d'Amerique, skrattar Lutfi Kolgjini.

Dominik har kanske räknat ut att chansen att han då får köra El Mago Pellini är stor eftersom Kolgjini också har siktet inställt på Prix d'Amerique med Mosaique Face?

- Till att börja med ska El Mago Pellini ut i ett nytt lopp på Vincennes om en vecka (Prix Doynel deSaint Quentin med 54.000 euro till vinnaren, reds.anm.) och därefter är det inplanerat en paus. El Mago har ju varit igång ordentligt nu med en resa till Neapel också, säger Kolgjini.

I dagens andra lopp för europafödda hästar, Prix de Quimper för sexåriga hästar, vanns av Unice de Guez (e. Capriccio) och Jean Michel Bazire. Unice de Guez kördes till ledning mitt i loppet när tempot inledningsvis varit enormt lågt och tog utan problem hem de 40.500 eurona i förstapris på enkla 1.16,0/2.700 meter,


Lars G Dahlgren, Fackredaktör